Što je astrologija?

Astrologija je znanost, umjetnost i jezik!

U doslovnom prijevodu astrologija je znanost o zvijezdama, a zapravo se bavi prepoznavanjem zakonitosti povezanosti makrokozmosa i mikrokozmosa.

Promatrajući nebo: zvijezde, planete, njihove cikluse i međuodnose, stječemo uvid u uvjete, mogućnosti i cikluse osobnog, društvenog i političkog života na Zemlji.

Ljudi su već prije 17 000 godina zapisivali mjesečeve mijene, urezujući oznake u životinjske kosti. Poljoprivreda je od svojih početka bila usko vezana uz astrologiju, a danas se ponovo vraćamo biodinamičkom uzgoju (poljoprivredi u skladu s nebeskim kretanjima). Svaka se kultura i civilizacija na Zemlji bavila nekim vidom astrologije.

Povijest astrologije prepletena je i s poviješću vjere. Prije 6-8 tisuća godina praćenje kalendara bilo je pitanje vjerskog rituala. I danas je simbolika Božića usko povezana sa zimskim solsticijem, a Uskrsa s proljetnim ekvinocijem.

U početku su astrologiju čuvali i prakticirali svećenici, no do vremena Stare Grčke počeli su ju primjenjivati znanstvenici i filozofi te koristiti i za svjetovna pitanja. Tu su se pojavile i prve podjele između tzv. znanstvenih i intuitivnih astrologa.

Rimljani su degradirali astrologiju i sveli ju uglavnom na puko proricanje, priskrbivši joj lošu reputaciju s kojom se i danas muči. Ali tada su baklju preuzeli arapski znanstvenici, matematičari i mislioci, davši joj važne doprinose.

U Srednjem Vijeku se astrologija kao i pismenost očuvala u samostanima, a u vrijeme Renesanse astrolozi su naginjali magiji i alkemiji i upravo su zbog toga, a ne astrologije, mnogi imali problema s Inkvizicijom. Mnogi su veliki znanstvenici, kao Kopernik, Kepler i Galileo bili astrolozi.

Znanost je, a ne crkva kako se obično mislili, izmakla tlo pod astrološkim nogama. Naime, u Srednjem Vijeku astrologija je bila središnja znanost, ali kako su se mnogi ba­vili i neznanstvenim metodama, došlo je do podjele na Astronomiju i Astrologiju. Velik udarac astrologiji bio je kraj starog sustava obrazovanja; nekad se učio čitav raspon postojećih znanja, ali industrijska revolucija i rastući tehnički zahtjevi tražili su užu specijalizaciju i mnogo je toga nestalo iz obrazovnih i intelektualnih krugova.

No astrologija je opstala kao alatka u istraživanju povijesti i kronologije; i dalje su objavljivani almanasi i predviđanja, ratari su i dalje sadili a moreplovci plovili u skladu sa zvijezdama.

Jung je pokazao kako astrologija pruža važan uvid u ljudsku psihu kao karta osobne mitologije, a dokazano je i postojanje tzv. astrološkog efekta.

Danas astrolozi uviđaju kako astronomi nisu inkvizitori, dok astronomi uviđaju da astrolozi nisu vještice, te astrologija ponovo biva prepoznata kao ključ ljudskog razumijevanja, znanost prošlosti i budućnosti, sredstvo samospoznaje i šire, spoznaje svega što može biti određeno koordinatama prostora i vremena.

Astrologija je jezik simbola, sa svojom gramatikom i sintaksom.

Astrologija je i umjetnost, harmonija sfera i glazba univerzuma.

Julia Pintar Lhadon, Udruga astrologa Hrvatske, 2004.         © juju.com.hr 2020