Stječite uvid

putem
astrologije svakodnevnog trenutka

 

Na spomen astrologije, prvo nam padne na pamet horoskop. I najčešće ostajemo na tome.

Ipak, kada se počnemo baviti tranzitima, a zatim i sinodičkim ciklusima, korak smo bliže povezivanja činjenica kako vrijeme neprestano teče, i kako se aspekti na nebu neprestano smjenjuju u – astrologiju svakodnevnog trenutka.

Želimo li astrologiji pridati aktualnost: suvremenost, pravovremenost i stvarnost, trebamo se otvoriti spram njezinog djelovanja u svakodnevnom, osobnom i društvenom životu. Činimo to osjetivši pla­ne­tarne energije i prolaze na vlastitoj koži, uviđajući njihov upliv na druge ljude i društvene od­nose, prateći tranzite i međuodnose koje nebeska tijela čine. Planetoskop je stvoren pomoći u tome! Nebeskih je zbivanja mnogo više od mjesečevih mijena i velikih konjunkcija sporih planeta, a cjelovito razumijevanje proizlazi iz spoja dviju strana; jedne koja ne bježi od većeg broja poje­di­no­sti i druge koja sagledava bit, sažimajući detalje u veću sliku. Planetoskop pruža mogućnost bližeg upoznavanja šireg spektra nebeskih tijela u njihovom kretanju; pomaže uočiti, pratiti i doži­vjeti planetarni ples, osjetiti njegov ritam, uskladiti se s glazbom univerzuma, harmonijom sfera.

Mnogo se više toga odvija na nebu osim Mjesečevih mijena, pomrčina i konjunkcija sporih planeta. Holističko razumijevanje proizlazi iz susreta dviju strana; ona koja se ne boji šire lepeze mogućnosti i druge koja promatra veću sliku. Planetoskop pomaže pratiti i tako upoznati širi raspon nebeskih tijela u njihovom kretanju; pomaže otkriti, pratiti i uskladiti se s planetarnim plesom, osjetiti ritam, uloviti korak s glazbom univerzuma, harmonijom sfera.

Živite u skladu s univerzumom uz pomoć Planetoskopa

Planetoskop je praktična alatka samospoznaje
svakoj astrološki imalo pismenoj osobi!

U Planetoskopu su na lijevoj strani dati geocentrični, tropski položaji Sunca, Mjeseca, njegovog čvora, 8 planeta sunčevog sustava, Kirona i 22 asteroida, svakog dana u 00 gmt, uz dovoljno mjesta za još nekoliko objekata po vašem izboru, kao i prostora za bilježenje tranzita. Pored rednog broja tjedna u godini i datuma u mjesecu nalazi se planetarni simbol dana u tjednu udomaćen u ljudskoj svijesti tisućljećima: Mjesec za ponedjeljak (Monday, Montag); Mars za utorak (Mardi, Martedi); Merkur za srijedu (Mercredi); Jupiter za četvrtak (Jeudi, Giovedi); Venera za petak (Venerdi, Vendredi); Saturn za subotu (Satu(n)rday); Sunce za nedjelju (Sunday, Sonntag).

Uz simbol nebeskog tijela, njegov je položaj za 0 sati svakoga dana po univerzalnom vremenu (UT), odnosno GMT, što je srednjoj Europi 01, odnosno 02 am za računanja ljetnog vremena. Kad je pored i slovo R  to znači da se tijelo pri­vi­dno kreće Retrogradno, natraške. S znači da Stagnira odnosno stoji, nakon čega slijedi SR kad polazi natraške, ili SD kad kreće direktno. Vrijeme kada neko tijelo stoji pri promjeni smjera u astrologiji je iznimno važno i događaji vezani uz njega su naglašeni. Zapazite kako su planeti (osim Merkura i Venere), retrogradni kada su na suprotnoj strani od Sunca!

Na desnoj strani Planetoskopa nalazi se Aspektarij; u koji je uz svakodnevne međuodnose navedenih, uključeno i 9 hipotetika te dodatan niz asteroida, kentaura i trans-neptunskih objekata, njihovo kretanje kroz znakove, zaokreti i ciklusi ponavljanja kao i Mjesečeve Mijene. Svi su međuodnosi dati uz točno vrijeme preračunato na Srednje-Europsko (CET) važeće u Hrvatskoj, sa svim dodavanjima i oduzimanjima vezanima uz ljetno računanje vremena (CED).

Astrološki programi još ne prikazuju slikovno manje asteroide, ali njihove položaje i mjesečno kretanje možete vidjeti u slici – mandali mjesečnog geocentričnog kretanja. U tim se prikazima nastojim držati pravila: što se točka sporije kreće to se nalazi bliže vanj­skom rubu i obratno, kad je nebesko tijelo bliže sredini znači da se kreće brže, te u svom kre­tanju pretiče one iznad sebe. Zemlja je u sredini, do nje Mjesec s mijenama i zatim nebo iz našega gledišta. U vanjskom su krugu transcendentni, hipotetski planeti i transneptunski objekti, te povremeno sporiji kentauri. Na obodu su označeni položaji zviježđa zodijaka, podijeljeni kako ih vide Sjetveni kalendar i Steinerov bio dinamički uzgoj!

Za razliku od naše, solarne astrologije, u Aziji se već više od 5000 godina služe lunarnim kalendarom. Na dnu stranice dat je podatak o lunarnoj godini, vladajućem heksagramu i linijama I Chinga svakoga dana, u skladu s filozofijom Knjige Promjena. Nabavite neki od prijevoda (Wihelmov nalazim najjasnijim), promotrite i usporedite kako se smjenjuju heksagrami i što se sukladno tome zbiva.

Obzirom da je Planetoskop A4 formata, uz sve to ostaje obilan prostor za bilješke i vođenje osobnog astrološkog dnevnika! Preporuka autora: na lijevoj strani ispišite što vam dotičan planet tranzitira (natalne i progresivne planete, vrhove kuća..) Na desnoj upisujte svoja iskustva. Koristite boje za lakše razlikovanje! Svaki objekt ima svoju jedinstvenu energiju, manifestaciju i boju. Kao što je Sunce zlatno/žuto, Merkur narančast a Mars crven, boja se može pripisati i ostalima. Osobito kada je uključeno više simbola, boje olakšavaju prepoznavanje simbola i prividnu zbrku.

Skinite pdf u mjesečnom formatu

 

© Julia P Lhadon, Croatian Astrological Association; www.juju.com.hr