Pratite Mjesec i svoje emotivne mijene!

Opažanje odnosa Sunca i Mjeseca, tj. Mjesečevih mijena, prvi je korak u postajanju svjesnim bićem. Mislite da je izjava pretjerana? Arheologija dokazuje kako su naši davni preci već prije najmanje 15 – 17.000 godina pratili i zapisivali Mjesečeve mijene, a mjesečni je dvadeset osmo dnevni ciklus u temelju je biološkog, kalendara prirode. Tako otkrivamo kako, na primjer, ne samo ribari već i velike mačke mijenjaju svoje tehnike lova u skladu s položajem i mijenom Mjeseca na nebu, te kako sva živa bića imaju svoje biološke satove podešene s tim temeljnim ciklusom, od jednostaničnih organizama, do nas ljudi.

 

Kut između Sunca i Mjeseca prilikom rođenja utiskuje se u naš biološki sat i iz njegove naravi također možemo izvući zaključke. U progresiji, prvi Mlađak nakon rođenja pokazuje s kojom namjerom započinjemo svoj prvi veliki, 30-godišnji ciklus u ovome životu.

 

Mjesec predstavlja osjećajnost i neprestanu mijenu, a svojim prolaskom kroz zodijak i naše horoskope lijepo opisuje koja su životna područja u žarištu zbivanja i naše pažnje, podložna povećanoj osjetljivosti, kolebanjima i promjenama. Najugodnije se osjećamo kada je u znaku u kojem je bio prilikom našeg rođenja, te u znacima koji su u skladnom odnosu s tim znakom i znakom našega Sunca. S druge strane, dani kada se kreće nasuprot našeg znaka rođenja (Sunca) i znaka svoga natalnog položaja, osjećamo se nesigurniji i mnogo podložniji emocionalnim previranjima. U svakom je mjesecu najnapetije vrijeme dok Mjesec prolazi inkonjunkciju, opoziciju te iduću inkonjunkciju prema našem natalnom Mjesecu – to je vrijeme mjesečnog ‘preslagivanja’, kada prestaje djelovati prethodna a okolnosti naših života počinje opisivati naredna slika Lunarnog povratka.

 

Ključne prekretnice na Mjesečevom putu nebom označavaju njegove mijene: ˜ Mlađak predstavlja nov početak, ‚ Prva četvrt vrijeme je izazova kada se provjerava do kuda se sa započetim stiglo,  Pun Mjesec prati kulminaciju započetoga pri Mlađaku, za čim slijedi ‚ Zadnja četvrt, predstavljajući vrijeme svođenja računa već gotovo završenog ciklusa te početak u pravilu napetog doba priprema i iščekivanja novog ciklusa koji počinje idućim Mlađakom. Zanimljiva kombinacija astrologije i Feng Suija savjetuje nam pratiti u kojim se natalnim kućama odvijaju Mlađaci, te u vrijeme Mlađaka porediti sukladne prostore u našim životnim i radnim prostorima, kako bi s tom namjerom i simboličkim djelovanjem dvostruko pojačali nove početke i sklad u njima. I Lame s Tibeta i šamani diljem svijeta ritualno će započeti nove poduhvate za Mladoga Mjeseca.

 

Osim utjecaja na naš emotivni život, plime i oseke, Mjesec je povezan sa svim tekućinama, pa tako utječe i na naš metabolizam. Poznata je tako i dokazana “Mjesečeva dijeta” koja uključuje post, ali uz ispijanje dovoljne količine tekućine (vode ili biljnog čaja) u dane mjesečevih mijena, poglavito mladog i punog Mjeseca. Kosa mnogo bolje raste ako ju šišamo između Mlađaka i Punog Mjeseca jer tako jačamo rast, dok je za depilaciju povoljnije vrijeme između Punog Mjeseca i Mlađaka, jer tada tretman oslabljuje dlake. Tako će i kosa pojačano ispadati ako ju šišamo u ovo vrijeme.

 

LEGENDA: u tablici su prikazani dan i sat kada tijekom određenog mjeseca Mjesec prelazi u znak: > ^ Ovna; _ Bika; ` Blizanaca; a Raka; b Lava; c Djevice; d Vage; e Škorpiona; f Strijelca; g Jarca; h Vodenjaka; i Riba. U desnom stupcu su prikazani dan, sat, te stupanj i minuta zodijačkog znaka u kojem se odvija svaka pojedina mjesečeva mijena tijekom godine, sa svim preračunavanjima za Srednje europsko vrijeme.

 

Kao i svake godine, Lunoskop priređuje Julia Pintar Lhadon @ www.juju.com.hr