Kategorizacija Astroloških Podataka

Ako želimo biti imalo ozbiljni i sistematični u astrološkim istraživanjima, važno je da pored podataka o rođenju/događaju navedemo i kategoriju točnosti tog podatka. Jer osobito se vremenom skupi mnogo toga po našim registratorima i programima i za desetak se godina vjerojatno nećemo točno sjećati odakle nam je taj podatak i koliko je vjerodostojan. Da li nam je presudan sat događaja bio rečen ili smo ga sami ‘napipali’ ili kako se to stručno kaže rektificirali? Jer iako piše podne – što najčešće stavljamo kad nam sat nije poznat, kao međutočku u danu i početnu točku u istraživanju mogućeg položaja Mjeseca i kuća – možda se ta osoba rodila (kao moja majka na primjer), ili se taj događaj uistinu odvio točno u podne?

S druge strane, iako je u opće prihvaćenoj kategorizaciji rodni list ‘sigurniji’ izvor od obiteljskih sjećanja, moj primjer pokazuje da i tu postoje iznimke. Na rodnom listu kojeg su mi izdavali desetljećima sat rođenja nije pisao, a mama je rekla da sam rođena u 7 ujutro. Astrolog, ozbiljan i vjerodostojan čovjek, koji mi je računao horoskop, je izjavio kako sam sigurno rođena koju minutu prije ili kasnije jer bih inače umrla od davljenja pri rođenju.

Tada još nisam znala ništa o astrologiji kako bih sudila. No proučavajući astrologiju oko pola Saturnovog ciklusa (14 godina), bila sam sasvim sigurna kako je rođenje u 7 ujutro točno, barem sudeći po kretanju progresivnog Mjeseca i tranzitima preko vrhova kuća. A i za izjavu kolege Astrologa se pojavilo objašnjenje. Naime, mama se javila u bolnicu u noći s Božića na Štefanje kada su dežurni bili.. hm, pod utjecajem blagdana, dva tjedna prije predviđenog termina. Brzo su ju pregledali i zaključili kako beba nije ni blizu. I odlutali nekamo.. Mama je bila strastveni pušač i pušila je na wc-u u trenutku kada sam odlučila izaći – pa je zapravo sreća što nisam završila glavom ravno u školjci – jer sam, usred tada naglo nastale strke, samo ‘ispala’, bez uobičajenog truda i jaukanja.

Iznenađenje je došlo s novim rodnim listom na kojem je pisalo kako sam rođena u 9 ujutro?!! Došla sam kući prilično uzrujana i pitala mamu, koja je rekla kako sam ja ‘izletila’ u 7, ali posteljica nikako nije htjela izaći pa su se s njome gnjavili do 9. Očito su tada dovršili porod i upisali podatke. Naravno da sam pogledala i sliku za 9 ujutro; horoskop je zanimljiv i u neku ruku lakši od onoga za 7 ujutro… ali to jednostavno nisam ja!

Stoga budite uporni u provjeravanju točnosti podataka, poklapaju li se obiteljska sjećanja sa službenim podatkom ako postoji, je li sat rođenja ujutro ili popodne i sl. Te budite spremni kako vam osobe koje nisu zainteresirane za astrologiju mogu odgovoriti bilo što kako bi vas se riješili. Tada, ukoliko javni dokument nije dostupan, treba pitati više puta pa vidjeti govore li uvijek isto. Te u procesu rektifikacije provjeriti poklapaju li se događaji u horoskopu s biografijom. Uglavnom, ako ćete istraživati astrološke položaje, pobrinite se kako bi istražili i podlogu tog istraživanja – točnost podataka.

Lois Rodden (rođena 22.5.1928. u 00:55 MST (+7:00), Lang Sask, Kanada (49N56, 104W23) prvenstveno nas je zadužila stavljanjem na raspolaganje svoje goleme kolekcije podataka o rođenju više ili manje poznatih osoba za svrhu astroloških istraživanja, prvo u obliku knjiga, zatim CD-ova nakon rođenja ‘AstroDataBank’ 3.7.1996, koja je danas i na internetu. Nakon njezine smrti brigu o bazi je preuzeo astro.com, stoga www.astro.com/astro-databank.

Lois je izgleda s konjunkcijom Kirona i Kronosa toliko bolio nedostatak vrhunske stručnosti da je odlučila učiniti nešto po tom pitanju. Preko puta njih je konjunkcija Psihe i Sherlocka sa senzitivnošću za sistematsko istraživanje, no s Uraniom na sjevernom čvoru u znatiželjnim Blizancima astrologija je bila znanost za nju, a silovita energija Vulkanusa u kombinaciji dala joj je snage za golem posao sakupljanja i klasificiranja podataka, te njihovog unošenja u računalni program koji omogućava svakojaka pretraživanja. Predstavnica umrežavanja i interneta, Eris je s posvećenom Vestom koja pak traži i čeka da se uvjeti zadovolje i potrajalo je dok se njezina vizija ostvarila. One su u Ovnu pored konjunkcije Marsa i Urana, tj. velike energije uložene u pionirski rad. Na njih se nadovezuje ‘gadna’ konjunkcija Admeta i Hada za koju je Lois našla izvrstan iskaz u dokidanju prljavština i grešaka u radu s astrološkim podacima. I sve to preko puta Apolonove potrebe za znanstvenim klasificiranjem i širenjem spoznatoga, u konjunkciji s Juno, potrebom za drugima. Stoga, iz poštovanja prema astrologiji kao znanosti i ostavštini naše prethodnice, provjeravajte i klasificirajte astrološke podatke!

Julia Pintar Lhadon, Zagreb, 2021.

Kategorizacija točnosti podataka
po sistemu Lois RodDen

Kategorija AA – Podaci iz obiteljskih ili državnih dokumenata

 1. Podaci iz rodnog lista.
  2. Podaci iz izvoda iz matične knjige rođenih.
  3. Podaci iz obiteljske Biblije.
  4. Podaci iz knjige koju majka vodi o bebi.

­Kategorija A – Podaci iz sjećanja, obiteljske priče ili legende

 1. Podaci iz sjećanja članova obitelji.
  2. Podaci iz sjećanja osoba prisutnih pri rođenju.
  3. Podaci iz sjećanja članova obitelji koji su slušali priče o nečijem rođenju.
  4. Podaci dobiveni usmeno od osobe.

Napomena: kada se radi o podatku neke javne osobe koji daje u jav­no­sti na pitanje novinara i slično, potreban je oprez, vrijeme koje daju često ne mora biti točno.

Kategorija B – Podaci iz biografije ili autobiografije

 1. Podaci iz biografije ili autobiografije.

Napomena: javne osobe povremeno lažu o godinama. Biografi ko­ji zarađuju na skandalima i tračevima mogu, čak, namjerno iz­mis­li­ti pogrešne informacije, kako bi povećali prodaju knjige.

Kategorija C – porijeklo podatka nepoznato, ili su podaci rektificirani na temelju približnog vremena rođenja

 1. Podaci iz časopisa i knjiga koji nisu dokumentirani, za koje nije naveden izvor, ili je izvor nedovoljno konkretan.

Napomena: kad se kao izvor podatka citira neki časopis, knjigu ili as­tro­loga, imajte u vidu da oni nisu izvor, već samo referenca. Ne pos­to­ji način da se potvrdi točnost toga što tvrde. Ako se osoba koja daje podatak u prošlosti pokazala kao nepouzdana, u budućnosti bi trebalo automatski sve što ona navodi kategorizirati pod “C” – osim ako ne navodi specifičan izvor.

 1. Podaci rektificirani na temelju približnog vremena rođenja.

Napomena: Podaci rektificirani na temelju približnog vremena ro­đe­nja imaju vrijed­no­st u astrologiji i pripadaju kategoriji “C” – osim u slučaju kad postoje kontradiktorni rektificirani podaci, te su prihvat­lji­viji za kategoriju “DD”.

Kategorija DD – Prljavi podaci

 1. Postoje dva ili više kontradiktornih podataka koje se citira, a nisu dokumentirani.

Napomena: razlog što se ovi podaci uopće daju jest pokazati koliko su oni nepouzdani. Također, time se sprečava mogućnost da ih netko neg­dje prikaže kao činjenične. Oni su često rezultat iskrenih po­ku­ša­ja da se dođe do nečijeg vremena rođenja, s nesretnim pos­lje­di­ca­ma. Često se, međutim, desi da prikazivanje nekog podatka kao DD po­takne nalaženje točnog i dokumentiranog vremena rođenja, pa isti može promijeniti kategoriju nakon što do toga dođe.

Kategorija X – podaci bez vremena i potpuno rektificirani podaci

 1. Podaci o datumu, mjesecu i godini, ali bez vremena rođenja.

Napomena: Podaci bez vremena rođenja mogu biti zanimljivi za dobivanje određenih astroloških podataka.

 1. Podaci rektificirani od nule.

Napomena: rektifikacija koja se ne temelji na nekom približnom vremenu rođenja, već počinje od nule, spada u ovu kategoriju.

Kategorija XX – podaci kod kojih ni datum, mjesec ili godina nisu dokumentirani

 1. Špekulativni podaci o datumu, mjesecu ili godini.

Napomena: u slučaju određenih povijesnih osoba ili osoba aktualnih u vijestima, čak i špekulativni podaci mogu biti zanimljivi.

 1. Rektificirani datumi, mjeseci ili godine.

Preneseno iz astrološkog biltena Branke Stamenković i UAH Merkura 26 za jesen 2003.